Socialistiska Partiets klimatkampanj består inte enbart av kritik av kapitalismen och dagens klimatpolitik och av en idé om hur en annan värld faktiskt är möjlig. Det kommer också bjudas på en prisutdelning där en person, en organisation eller ett företag kommer bli belönad för sina extraordinära insatser på klimatområdet.

Och DU kära läsare kan från och med nu, i sann demokratisk anda, få vara med och rösta och bestämma vem det blir! Så gör din röst hörd! Omröstningen pågår mitt framför ögonen på dig! Kolla till höger (under rubriken ”undersökningar”).

Priset går i vilket fall till den som genom sitt agerande och beslutande, sin lobbyverksamhet eller sin tillverkning förtjänar extra uppmärksamhet; ett pris.

Med andra ord, priset går till den som gjort en alldeles extraordinär skada på klimatet. Det kan exempelvis vara genom direkta utsläpp eller genom politiska beslut där ekonomisk tillväxt ses som ett egenvärde som ska sättas framför allt annat. Priset kan också gå till en person eller organisation som genom sin lobbyverksamhet försöker förleda människor att tro att klimatkrisen inte är så farlig och att den till och med kan vara positiv, allt för tillväxtens skull.

Först ut bland de nominerade är det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet i Stockholm; Carin Jämtin. Hon nominerades för sitt stöd till Förbifart Stockholm. Ett gigantiskt vägprojekt som på inga sätt löser transportproblem men som däremot garanterar att utsläppen ökar.

Den andra nominerade var en trippelnominering där Maud Olofsson, Vattenfall och Fortum nominerades för sin osunda förkärlek och sina satsningar på den smutsigaste formen av energi: kolkraft.

Den tredje nomineringen var en dubbel och gick till ingen mindre än ”miljöbilen” och vår käre miljöminister Andreas Carlgren. Motiveringen här byggde så klart på det perversa i att framställa en sådan sak som en bil som miljövänlig men också på Carlgrens imponerande kovändning i synen på ”miljöbilen” sen han faktiskt fått ansvar för miljön.

Den sista nomineringen gick till allas vårt klimats fiende samt superborgarlobbyisten Stefan Fölster. Say no more!

Nu är det med andra ord bara att knappa iväg en röst på din favorit – den du tycker gör mest skada för klimatet och som mest förtjänar vårt fina pris. Och glöm inte – tiden är knapp – söndag den 23:e stänger omröstningen så passa på och rösta så fort som möjligt.

Nu undrar du så klart vad priset består av. Efter noggrant övervägande har kolprisgruppen kommit fram till att det finaste och mest passande som vi kan ge vinnaren av denna eminenta tävling är en tårta. För att inte ge vinnaren fel signaler så blir det givetvis en koltårta, vi tycker ju trots allt inte att vinnaren varken ska bli för stursk över segern eller för den delen att vinnaren ska njuta särskilt mycket.

Undertecknat Kolprisgruppen