Så var ett av årets finaste priser utdelat. Efter en rafflande internetomröstningsprocess där striden länge var jämn mellan ”koltrion” och Stefan Fölster, medan Andreas Carlgren hamnade allt mer efter och Carin Jämtin knappt lämnade startgropen, så gick segern till koltrion. Trion tog i slutändan hem hela 53 % av rösterna och tog därmed en förkrossande seger.

Koltrion; Maud Olofsson, Vattenfall och Fortum belönades av väljarna för sin hänsynslöshet vad gäller storskaliga satsningar på den mest nedsmutsande av alla energikällor – kolkraften.

Eller såsom motiveringen i slutändan presenterades vid prisutdelningen på Näringsdepartementet: Koltrion; Maud Olofsson, Vattenfall och Fortum har genom sina handlingar och genom sin politik orsakat en allvarlig skada på klimatet. De har gjort detta utan hänsyn till klimat och människor utan har endast sett till värden som pengar och tillväxt. Denna extraordinära hänsynslöshet förtjänar all uppmärksamhet den kan få. De har med andra ord med råge uppfyllt alla kriterier för att vinna det eminenta priset; kolpriset.

Prisutdelningen skedde som ni förstår med fokus på en av vinnarna; Näringslivsminister Maud Olofsson. Övriga vinnare ska dock inte misströsta. Den hårt arbetande kolprisgruppen kommer säkerligen att få möjlighet att dela ut fler priser. Tråkigt nog kunde inte näringslivsministern i egen hög person motta priset. Istället mötes delegationen från kolprisgruppen av en praktikant (och två uniformerade män) som mot löfte att ge den till ministern själv fick motta priset bestående av en koltårta.

Undertecknat kolprisgruppen