Omkring 200 demonstranter genomförde en demonstration ut till Värtaverkets kolkraftverk i Stockholm. Demonstrationens mål var att uppmärksamma att Fortum, mitt under brinnande klimatkris, bränner av 300 000 ton kol i Värtaverket varje år. Detta gör verket till Stockholms största nedsmutsare. Att en procent av energin i verket kommer från olivkärnor, något som Fortum slagit upp stort i reklamkampanjer för att framstå som miljövänliga, gör i sammanhanget liten skillnad. Målet med demonstrationen var att genomföra en fredlig civilolydnads aktion där en del av demonstrationen skulle ta sig in på Värtaverkets område och genomföra ett alternativt årsmöte.

På grund av en omfattande repression från polisens sida mot fredliga demonstranter, där många demonstranter misshandlades, lyckades endast ett fåtal personer ta sig in på själva området. Ett antal personer greps också. Av dessa är två personer, i skrivande stund, fortfarande häktade. Det kan tilläggas att inte heller dessa personer var våldsamma och att det är mycket svårt att förstå något reellt skäl för polisen att hålla kvar dem. Åtminstone mer än att försöka försvåra byggandet av en aktiv och radikal rörelse. Någon kravall situation var det, så som det står i DN, i alla fall inte tal om. Åtminstone inte från någon annan sida än polisens.

Det alternativa mötet tvingades på så sätt, genom polisens repression, att hållas utanför verkets inhägnad. Under mötet diskuterades bland annat vad man borde göra med Värtaverket istället för att elda kol, mötet tog också ett beslut om att stänga ner verket.

De flesta av demonstranterna verkade trots att mötet inte kunde hållas inne på själva området och trots den omfattande polisbrutaliteten, där en 13-årig flicka bland annat blev sparkad i huvudet av polisen efter att de slitit ner henne till marken, att demonstrationen i stort kändes lyckad. En av demonstranterna sa exempelvis i denna anda under mötet att demonstrationen bara var en början, en början i arbetet med att stänga ner kolkraften och en början i att bygga en klimatrörelse som verkligen kan göra skillnad för klimatet. Ännu mer höjdes temperaturen när två aktivister som lyckats ta sig in tidigare och som gömt sig på kolkraftverkets tak vecklade ut sin enorma banderoll över en stor del av Värtaverkets fasad.

Läs också shut it downs uttalande till arbetarna och facket på Värtaverket här.

Gå till shut it downs hemsida här